Ekspresowa zielona herbata
Herbata zielona cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Posiada bowiem liczne właściwości zdrowotne, a do tego delikatny smak. Koneserzy sięgają zazwyczaj po liściaste herbaty świata. Panuje bowiem przekonanie, że zielona herbata ekspresowa jest produktem gorszej jakości. Z pewnością jest w tym wiele prawdy. Czy jednak każda herbata ekspresowa jest skazana na złą opinię?
Czy zielona herbata liściasta jest zawsze lepsza?
Powszechne przekonanie o niskiej jakości herbaty w torebkach wynika głównie z działań producentów. Wiele popularnych marek stosuje do jej produkcji tzw. pył herbaciany. Są to również drobne resztki liści, które pozostają po procesie przetwarzania herbaty liściastej. Takie drobinki sprawiają, że herbata zielona jest mniej aromatyczna, bardziej gorzka. Nie ma także takiej głębi smaku jak najlepsze herbaty liściaste.
Nie oznacza to jednak, że każda herbata ekspresowa jest niskiej jakości. Wielu renomowanych producentów dba o jakość. W takich torebkach znajdują się starannie wyselekcjonowane liście. Mimo rozdrobnienia zachowują one swoje walory smakowe.
Jak rozpoznać dobry produkt?
Wybór herbaty w saszetkach obejmuje kilka aspektów. Jednym z nich jest skład. Im prostszym tym lepiej. Dobra herbata zielona ekspresowa powinna zawierać jedynie suszone liście herbaty. Nie są potrzebne sztuczne aromaty ani wzmacniacze smaku.
Innym wskaźnikiem jakości jest rodzaj torebki. Klasyczne saszetki posiadają dość ograniczoną ilość przestrzeni wewnątrz. Przez to liście nie mają miejsca na pełne rozwinięcie. Pył herbaciany nie potrzebuje wiele miejsca. Natomiast torebki piramidki najczęściej zawierają większe fragmenty liści. Pozwalają więc na lepszą cyrkulację wody oraz uzyskanie pełni aromatu.
Pozytywne właściwości herbat zielonych
Do sięgnięcia zieloną herbatę zachęca wysoka zawartość antyoksydantów. Picie zielonego naparu to też wspomaganie metabolizmu i działanie przeciwzapalne. Wysokiej jakości herbata ekspresowa może zachować te właściwości. Istotny jest przy tym sposób jej parzenia.
Niezależnie od formy, zieloną herbatę parzy się w temperaturze około 70-80°C. Zbyt gorąca woda niszczy bowiem cenne substancje. Napar traci część swoich dobroczynnych właściwości i staje się gorzki.
Czy warto pić herbatę ekspresową?
Nie każda zielona herbata w torebkach jest złej jakości. Wszystko zależy od producenta i sposobu jej przygotowania. Dobrej jakości ekspresowa herbata będzie świetnym wyborem dla zabieganych. Warto sięgać po różne herbaty świata i wyrabiać sobie własne zdanie.