dobra herbata

Dobra herbata – jak ją rozpoznawać?

Dobra herbata czy mierna mieszanka?

Dobra herbata, to nie tylko zwyczajny napój. To filozofia i sztuka, która od wieków fascynuje ludzi na całym świecie. Z Chin i Japonii rozprzestrzeniła się w mniejszym bądź większym stopniu na inne obszary. Obecnie herbata czarna i zielona znajduje się w większości domów w naszym kraju. Problem sprawia jednak często niska jakość kupowanych mieszanek. Wielu konsumentów nie zdaje sobie nawet sprawy, że kupuje produkty o słabej jakości. Jak rozpoznawać najlepsze herbaty? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników tego napoju. Nie trzeba wiedzy specjalistycznej, by móc wstępnie ocenić klasę danego suszu.

Cechy dobrej herbaty

Duże znaczenie dla jakości ma pochodzenie herbaty. Dobra herbata zazwyczaj pochodzi z renomowanych plantacji. W takich miejscach bowiem bardzo dba się o jakość upraw. Producentom zależy bowiem na utrzymaniu dobrej opinii. Informacje o pochodzeniu herbaty zamieszczane są na opakowaniu. Natomiast kupując herbaty świata na wagę, informacji powinien dostarczyć sam sprzedawca. Wystarczy zapytać, aby dowiedzieć się o szczegółach miejsca uprawy. Profesjonalny sprzedawca z doświadczeniem odpowie na bardziej szczegółowe pytania. Jest to jedna z zalet kupowania w specjalistycznych sklepach.

Często już na pierwszy rzut oka można wychwycić słabą jakość suszu. Wygląd liści bardzo wiele mówi bowiem o klasie produktu. Wysokiej jakości herbaty charakteryzują się nienaruszonymi liśćmi. Połamane liście świadczą o niższej jakości. Natomiast pył herbaciany z torebek ekspresowych powinien odwodzić od zamiaru kupna takiej mieszanki. Całe liście zachowują więcej naturalnych olejków i związków aromatycznych. To zapewnia głębszy smak.

Aromat herbaty, to również ważny wyznacznik jakości. Dobra herbata czarna bądź zielona powinna mieć wyraźny zapach. Jeśli pachnie stęchlizną bądź pleśnią, najprawdopodobniej była źle przechowywana. Nawet jeśli początkowo była to dobra herbata, dawno straciła swoje właściwości. Spożywanie takiego napoju może być nawet groźne dla zdrowia.

Nie tylko susz ma znaczenie

Najlepsze herbaty można skutecznie popsuć. Ich aromat i właściwości zniszczy niewłaściwe parzenie. Konieczne jest więc kontrolowanie odpowiedniej temperatury wody oraz czasu parzenia. Pomagają w tym liczne akcesoria, oferowane przez sklep z herbatami.

Dobrej jakości herbata zielona wymaga niższej temperatury wody i krótszego czasu parzenia niż czarna odpowiedniczka. Prawidłowo zaparzona, zaoferuje wielowymiarowy smak bez goryczy. Biała herbata jest jeszcze delikatniejsza. Są też napoje, które wykazują większą odporność na niekorzystne warunki parzenia. Należy do nich między innymi herbata rooibos. Wiele wysokiej jakości herbat można zaparzać wielokrotnie. Każde kolejne parzenie ujawnia nieco inne aromaty.