Herbata oolong – charakterystyka

Herbata oolong

Herbata oolong w Chinach nazywana jest Czarnym Smokiem, a w Ameryce naukowcy nadali jej miano pogromcy tłuszczu. Nowy gatunek powoli wkracza do naszego kraju, jednak biorąc pod uwagę niezwykłe właściwości – z pewnością na dobre się tu zadomowi…

Herbata z Chin

Omawiana odmiana stanowi domenę Chin oraz Tajwanu, a tajemnica naparu tkwi w obróbce roślin – podczas wytwarzania tej czerwonej herbaty proces fermentacji zostaje w pewnym momencie przerwany, co gwarantuje unikatowy aromat oraz prozdrowotne właściwości. Podczas zaparzania liście pozostają ciemniejsze na brzegach, natomiast jasne środkowe części przypominają zieloną herbatę. Napar cechuje jasnożółta barwa oraz lekko brzoskwiniowy aromat. Czarny Smok kryje w sobie wysoką zawartość taniny oraz katechiny, przy niewielkiej dawce kofeiny – stąd też posiada działanie antystresowe. Ponadto napar wzmacnia odporność organizmu, za sprawą znacznej ilości przeciwutleniaczy wychwytujących wolne rodniki spowalnia procesy starzenia, a nawet wspiera w walce z trądzikiem i różnego rodzaju alergiami skórnymi. Dzięki dużej zawartości polifenoli, włącznie herbaty oolong do codziennej diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a kolejne badania pokazują coraz to nowsze aspekty zbawiennego wpływu naparu na zdrowie.

Herbata dla gastronomii

Oolong ze swoim lekko pikantnym smakiem to doskonała alternatywa jako herbata dla gastronomii. Sprawdzi się jako dodatek do ciężkostrawnych dań, ponieważ znacznie przyspiesza metabolizm. Czarny smok zdecydowanie pomoże osobom borykającym się z cukrzycą – obniżając poziom cukru we krwi, a koneserzy docenią jej oryginalny aromat. Oolong jako herbata Premium to gwarancja smaku, aromatu i dobroczynnych właściwości. Warto sprezentować bliskim zestawy herbat zawierające Czarnego Smoka, a także rozpocząć własną przygodę z nową odmianą naparu!